Saint International

START-UP NATION

START-UP NATION ROMÂNIA 4

Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii

”Start-up Nation – ROMÂNIA”

NEW VERSION

VALOARE

FINANȚARE

 maximum 250.000 lei/beneficiar

Finanțare

Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 250.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente formularului de înscriere.

Contribuție pr4oprie – minim 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente formularului de înscriere.

BENEFICIARI
ELIGIBILI

 (1) Grupul-țintă eligibil al Pilonului I este format din tineri sub 30 de ani, respectiv persoane cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți, la momentul înscrierii în aplicația electronică.

 (2) Grupul-țintă eligibil al Pilonului II este format din persoanele fizice majore, cu nivel minim de  școlarizare absolvit ISCED 2, care sunt definite după cum urmează: persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți, la momentul înscrierii în aplicația electronică; persoane în căutarea unui loc de muncă; șomer; persoane inactive; persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii.

OBLIGAȚII

sunt înființate de către persoane fizice din grupul-țintă eligibil absolvente ale modulului 1 de cursuri de competențe antreprenoriale,

se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii,

nu au calitatea de asociat/acționar majoritar într-o altă întreprindere.

CHELTUIELI ELIGIBILE

Echipamente tehnologice;

Achiziția de sisteme, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie;

Cheltuielile pentru înființarea întreprinderii în valoare eligibilă maximă de 1000 lei;

Salariile, utilitățile, serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de producție;

Site de prezentare a activității, magazin on-line;

Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării;

Mijloace de transport, etc.

FINANȚARE

Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 250.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente formularului de înscriere.
Contribuție proprie – minim 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente formularului de înscriere.


BENEFICIARI ELIGIBILI

(1) Pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor
(1) Grupul-țintă eligibil al Pilonului I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este format din tineri sub 30 de ani, respectiv persoane cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți, la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024 indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoană reîntoarsă în țară, cu nivel minim de școlarizare absolvit ISCED 2(Clasificarea Internațională Standard a Educației).
(2) Bugetul total pentru pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este de 295.750.000,00 euro, din care 238.000.000,00 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene și 57.750.000,00 euro cofinanțare de la bugetul de stat, cu următoarea distribuție:
a) pentru regiunile mai puțin dezvoltate – 266.000.000,00 euro;
b) pentru regiunea mai dezvoltată (București-Ilfov) – 29.750.000,00 euro;
(3) Finanțarea pentru pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este asigurată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, prioritatea 2 – Valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii – Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, măsura 2.a.3. Pilonul I este structurat pe două module:
– Modulul 1 – cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale. Sunt eligibile cursurile de inițiere, specializare sau perfecționare sau competențe cheie în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale, în conformitate cu prevederile art. 8, alin. (3), literele a) și c) și cursuri de competențe cheie conform art. 14, alin. (2), lit. b) din OG nr. 129/2000, republicată privind formarea profesională a adulților, cu modificările și completările ulterioare și care nu constituie ajutor de minimis. Finanțarea acestor cursuri de formare nu reprezintă ajutor de minimis.
– Modulul 2 – finanțarea IMM nou-înființate de către absolvenții primului modul, care constituie ajutor de minimis.
(4) În cadrul componentei specifice pilonului I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de inițiere, specializare perfecționare, sau competențe cheie în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 25.000 de persoane fizice eligibile în conformitate cu prevederile Programului Educație și Ocupare 2021-2027. Accesul la instruire se face conform principiului primul-venit – primul servit. Nu sunt eligibile persoanele fizice care au absolvit cursuri de inițiere, specializare sau perfecționare sau competențe cheie pentru dobândirea competențelor antreprenoriale în conformitate cu prevederile art. 8, alin. (3), literele a) și c) din OG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, cu modificările și completările ulterioare, finanțate din fonduri externe nerambursabile, până la data înscrierii în program. Sunt eligibile persoanele fizice care posedă Cod Numeric Personal atribuit de Direcția/Serviciul pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date (DEPABD) sau de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) și care au domiciliul în România. Verificarea se face prin interogarea Codului Numeric Personal (CNP) în baza de date a DEPABD/IGI.
(5) Minimum 10% din persoanele fizice sprijinite pentru participarea la cursuri de inițiere, specializare sau perfecționare sau competențe cheie în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale vor fi persoane ce aparțin minorității rome. Încadrarea în categoria de persoane aparținând minorității rome se realizează pe bază de declarație pe propria răspundere.
(6) În cadrul componentei specifice pilonului I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor, se finanțează un număr estimat de 5.250 de întreprinderi înființate de către absolvenții cu certificat de absolvire a unui curs de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale cu o durată de minimum 40 de ore, din care 250 de întreprinderi înființate de către absolvenți ce aparțin minorității rome.
(7) Întreprinderile prevăzute la alin. (6) vor crea prin intermediul programului un număr estimat de 10.500 locuri de muncă.
(8) Pentru a beneficia de sprijin, societățile trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții de eligibilitate la momentul înscrierii în cadrul modulului 2 de finanțare a întreprinderilor:
a) sunt înființate de către persoane fizice din grupul-țintă eligibil absolvente ale modulului 1 de cursuri de competențe antreprenoriale, care au fost certificate în acest sens, în calitate cumulativă de reprezentant legal, acționar unic, acționar majoritar și administrator; Persoanele fizice din grupul țintă nu pot avea calitatea de asociat, administrator, reprezentant legal sau angajat în cadrul a mai mult de o întreprindere înființată în cadrul acestui apel. Persoana al cărei formular de înscriere a fost selectat în vederea finanțării va trebui să aibă calitatea de reprezentant legal, acționar unic, acționar majoritar și administrator al afacerii nou înființate și sprijinite prin proiect, reprezintă societatea, are rol executiv în întreprindere, fiind efectiv cel care asigură gestiunea afacerii, este responsabil de patrimoniul întreprinderii înființate, are responsabilitatea de a garanta întru totul desfășurarea legală a activității economice și realizarea obiectelor de activitate.
b) sunt înregistrate potrivit dispozițiilor Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările și completările ulterioare;
c) se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004, cu modificările și completările ulterioare, care transpune în legislația națională prevederile reglementărilor europene în vigoare(Anexa 5);
d) formularul de înscriere la finanțare înregistrat în cel de-al doilea modul de înscriere electronică în cadrul programului a fost selectat de către MEDAT/AIMMT, în conformitate cu prevederile procedurii de implementare a programului, aprobată prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului, care se publică în Monitorul Oficial al României;
e) au sediul social și punctele de lucru, respectiv locațiile de implementare, în regiunea de dezvoltare în care are domiciliul persoana fizică din grupul țintă, absolventă a modulului 1 de cursuri antreprenoriale, pe toată perioada de implementare și sustenabilitate a programului;
f) se angajează să respecte prevederile stabilite în conformitate cu ORDONANȚA nr. 29 din 8 august 2024 privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii “START UP NATION – ROMÂNIA” ediția 2024, finanțat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027, Ghidul solicitantului – condiții specifice, elaborat de către Autoritatea de management pentru Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Ghidul solicitantului – condiții generale, anexa la ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 1244/2023, prevederile schemei de minimis asociate Ghidului solicitantului – condiții specifice, aprobată prin ordin al ministrului investițiilor și proiectelor europene și prevederile prezentei proceduri de implementare a programului.
(9) Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a menține activitatea pe o perioadă de 3 ani de la momentul plății integrale a ajutorului nerambursabil și de a ocupa locurile de muncă asumate prin formularul de finanțare pentru o perioadă de minimum 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare. Perioada de implementare se consideră finalizată la momentul plății integrale a ajutorului financiar nerambursabil (data emiterii ordinului de plată). În cazul în care în perioada de monitorizare a locurilor de muncă, locul/locurile de muncă create în cadrul întreprinderilor se vacantează, beneficiarul ajutorului de minimis va avea un termen de maxim 45 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând tipul și condițiile acestora sub sancțiunea neacordării/recuperării Alocației Financiare Nerambursabile (AFN). Un contract de muncă nu poate fi suspendat mai mult de 2 ori, în afara situațiilor excepționale (stare de urgență sau stare de alertă) reglementate prin legislație specială și emisă de către autoritățile competente.
(10) Beneficiarul ajutorului de minimis nu are dreptul de a înstrăina acțiunile/părțile sociale pe perioada implementării și sustenabilității afacerii, sub sancțiunea neacordării sau recuperării ajutorului de minimis acordat. Perioada de sustenabilitate este de 3 ani de la momentul plății ajutorului financiar nerambursabil.
(11) Beneficiarul ajutorului de minimis nu are dreptul de a vinde, de a da spre inchiriere (cu excepția beneficiarilor care aplică în cadrul programului pe coduri CAEN din grupa 77) sau înstrăina, sub orice formă prevăzută de legislația în vigoare, bunurile mobile și/sau imobile achiziționate prin program, sau să instituie asupra lor o forma de garanție reală, oricând pe perioada de valabilitate a contractului de acordare a ajutorului financiar nerambursabil (AFN) semnat de părți.

(2) Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă:
(1) Grupul-țintă eligibil al Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024 pe componenta specifică pilonului II, modulul 3 de cursuri antreprenoriale – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul- țintă este format din persoanele fizice majore, cu nivel minim de școlarizare absolvit ISCED 2, care sunt definite după cum urmează:
a) tineri cu vârsta de peste 30 de ani – persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți, la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024, pentru a participa la activitățile programului, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoane reîntoarse în țară;
b) persoane în căutarea unui loc de muncă* – astfel cum sunt definite la art. 5 pct. III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoană reîntoarsă în țară. Se va încărca în aplicația de înscriere un document care atestă această calitate de tipul adeverință eliberată de Agenția Națională sau Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM/AJOFM) în perioada de valabilitate, document înregistrare la ANOFM/AJOFM sau alt furnizor acreditat de servicii de ocupare înregistrat în Registrul național al furnizorilor de servicii de ocupare acreditați, etc.
c) șomer* – astfel cum este definit în art. 5 pct. IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoană reîntoarsă în țară. Se va încărca în aplicația de înscriere un document care atestă această calitate de tipul adeverință șomaj, carnet șomer, decizie acordare indemnizație șomaj, etc.
d) șomer de lungă durată* – astfel cum este definit la art. 5 pct. IV^2 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoană reîntoarsă în țară. Se va încărca în aplicația de înscriere un document care atestă această calitate de tipul, adeverință șomaj, decizie de încetare a indemnizației de șomaj când perioada de plată a indemnizației a fost depășită, fișa de monitorizare a șomerului, etc.
e) persoane inactive* – persoanele care nu fac parte din forța de muncă, respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoană reîntoarsă în țară. Se va încărca în aplicația de înscriere un document care atestă această calitate de tipul adeverință de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) care atestă lipsa unor venituri impozabile cum ar fi salarii, pensii sau alte surse de venit declarate însoțit de adeverință eliberată de autoritatea publică locală că nu realizează venituri.
f) persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii* – persoane cu nivel scăzut de instruire, persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoană reîntoarsă în țară; Documentele care atestă calitatăților de mai sus sunt de tipul: Pentru persoane cu nivel scăzut de instruire, document care atestă finalizarea ciclului gimnazial de învățământ însoțit de declarație pe propria răspundere că nu a urmat alte forme superioare de învățământ nivelului ISCED 2; Pentru persoane cu dizabilități, documente de tipul certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dispoziție/decizie de acordare a unui drept de asistență socială (exemplu venit minim de incluziune); Pentru persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, document emis de către administrația publică locală care atestă ancheta socială sau verificarea în teren a riscului de excluziune socială; Pentru persoane din zonele rurale, cartea de identitate care atestă domiciliul în zona rurală; Pentru persoane eliberate din detenție, document de tipul cazier judiciar, certificatul de eliberare din detenție, hotârîre judecătorească de eliberare / eliberare condiționată sau adeverință de la instituția penitenciară; Pentru tineri post-instituționalizați, documente de tipul adeverință eliberată de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), documente emise de ONG sau alte instituții private emise în timpul sau în perioada de instituționalizare care să ateste statutul.
(2) Bugetul total pentru pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă reprezintă echivalentul în lei al sumei de 150.435.295,00 euro, din care 127.870.001,00 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene și 22.565.294,00 euro cofinanțare asigurată din bugetul de stat și este alocat regiunilor mai puțin dezvoltate, respectiv regiunile de dezvoltare fără București Ilfov.
(3) Finanțarea pentru pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă este asigurată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, prioritatea 4. Antreprenoriat și economie socială, măsura 4.a.2 – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor aparținând grupului-țintă. Pilonul II este structurat pe două module:
– Modulul 3 – cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale. Sunt eligibile cursurile de inițiere, specializare, perfecționare sau competențe cheie în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale, în conformitate cu prevederile art. 8, alin. (3), literele a) și c) și art. 14, alin. (2), lit. b) din OG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, cu modificările și completările ulterioare și care nu constituie ajutor de minimis.
– Modulul 4 – finanțarea societăților nou-înființate de către absolvenții modului 3, care constituie ajutor de minimis.
(4) În cadrul modulului 3 – cursuri pentru dobândirea de competențe antreprenoriale aferente componentei specifice pilonului II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă, se are în vedere asigurarea accesului la cursuri de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale pentru un număr estimat de 4.600 de persoane fizice eligibile, în conformitate cu prevederile Programului Educație și Ocupare 2021-2027, care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate. Accesul la instruire se face conform principiului primul-venit – primul servit. Nu sunt eligibile persoanele fizice care au absolvit cursuri pentru dobândirea competențelor antreprenoriale finanțate din fonduri externe nerambursabile până la data înscrierii în program. Sunt eligibile persoanele fizice care posedă Cod Numeric Personal atribuit de Direcția/Serviciul pentru evidența persoanelor și administrarea bazelor de date (DEPABD) sau de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) și care au domiciliul în Regiunile mai puțin dezvoltate. Verificarea se face prin interogarea Codului Numeric Personal în baza de date a DEPABD/IGI.
(5) În cadrul componentei specifice pilonului II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă se finanțează un număr estimat de 2.500 de întreprinderi înființate de către absolvenții cu certificat de absolvire a cursurilor de formare în vederea dobândirii de competențe antreprenoriale cu o durată de minimum 40 de ore.
(6) În cadrul întreprinderilor prevăzute la alin. (5) se vor crea un număr estimat de 5.000 de locuri de muncă.
7) Pentru a beneficia de sprijin, societățile trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții de eligibilitate la momentul înscrierii în cadrul modulului 4 de finanțare a întreprinderilor:
a) sunt înființate de către persoane fizice din grupul-țintă eligibil absolvente ale modulului 3 de cursuri antreprenoriale, care au fost certificate în acest sens, în calitate cumulativă de reprezentant legal, acționar unic/acționar majoritar și administrator; Persoanele fizice din grupul țintă nu pot avea calitatea de asociat, administrator, reprezentant legal sau angajat în cadrul a mai mult de o întreprindere înființată în cadrul acestui apel. Persoana al cărei formular de înscriere a fost selectat în vederea finanțării va trebui să aibă calitatea de reprezentant legal, acționar unic/acționar majoritar și administrator al afacerii nou înființate și sprijinite prin proiect, reprezintă societatea, are rol executiv în întreprindere, fiind efectiv cel care asigură gestiunea afacerii, este responsabil de patrimoniul întreprinderii înființate, are responsabilitatea de a garanta întru totul desfășurarea legală a activității economice și realizarea obiectelor de activitate.
b) sunt înregistrate potrivit dispozițiilor Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările și completările ulterioare;
c) se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004, cu modificările și completările ulterioare(Anexa 5), care transpune în legislația națională prevederile reglementărilor europene în vigoare;
d) formularul de înscriere la finanțare înregistrat în cel de-al 4-lea modul de înscriere electronică în cadrul programului a fost selectat de către MEDAT/AIMMT, în conformitate cu prevederile procedurii de implementare a programului, aprobată prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului, care se publică în Monitorul Oficial al României;
e) Își desfășoară activitatea autorizată la sediul social și la punctele de lucru , în regiunea de dezvoltare în care are domiciliul persoana fizică absolventă a modulului 3 de cursuri antreprenoriale, conform art. 15 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în Registrul Comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare la momentul plății ajutorului de minimis; Solicitarea finanțării se face pe un singur cod CAEN, eligibil în cadrul programului;
f) se angajează să respecte prevederile stabilite în conformitate cu ORDONANȚA nr. 29 din 8 august 2024 privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii “START UP NATION – ROMÂNIA” ediția 2024, finanțat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027, Ghidul solicitantului – condiții specifice, elaborat de către Autoritatea de management pentru Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Ghidul solicitantului – condiții generale, anexa la ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 1244/2023, prevederile schemei de minimis asociate Ghidului solicitantului – condiții specifice, aprobată prin ordin al ministrului investițiilor și proiectelor europene și prevederile prezentei proceduri de implementare a programului.
(8) Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a menține activitatea pe o perioadă de 3 ani de la momentul plății integrale a ajutorului nerambursabil și de a ocupa locurile de muncă asumate prin formularul de finanțare pentru o perioadă de minimum 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare. Perioada de implementare se consideră finalizată la momentul plății ajutorului financiar nerambursabil (data emiterii ordinului de plată). În cazul în care în perioada de sustenabilitate asumată, locul/locurile de muncă create în cadrul întreprinderilor se vacantează, beneficiarul ajutorului de minimis va avea un termen de maxim 45 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând tipul și condițiile acestora sub sancțiunea neacordării/recuperării AFN. Un contract de muncă nu poate fi suspendat mai mult de 2 ori, în afara situațiilor excepționale reglementate prin legislație specială și emisă de către autoritățile competente.
(9) Beneficiarul ajutorului de minimis nu are dreptul de a înstrăina acțiunile/părțile sociale pe perioada implementării sau sustenabilității afacerii, sub sancțiunea neacordării sau recuperării ajutorului de minimis acordat. Perioada de sustenabilitate este de 3 ani de la momentul plății ajutorului financiar nerambursabil.
(10) Beneficiarul ajutorului de minimis nu are dreptul de a vinde, închiria (cu excepția activităților de închiriere) sau înstrăina, sub orice formă prevăzută de legislația în vigoare, bunurile mobile și/sau imobile achiziționate prin program, sau să instituie asupra lor o forma de garanție reală, oricând pe perioada de valabilitate a contractului de acordare a AFN (Anexa 4).

(3) Condiții de eligibilitate comune ajutoarelor de minimis pentru modulele 2 și 4 de finanțare:
(1) întreprinderea unică, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 2023/2831, include toate întreprinderile între care există cel puțin una dintre relațiile următoare:
(a) o întreprindere deține majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților unei alte întreprinderi;
(b) o întreprindere are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organelor de administrare, de conducere sau de supraveghere ale unei alte întreprinderi;
(c) o întreprindere are dreptul de a exercita o influență dominantă asupra altei întreprinderi în temeiul unui contract încheiat cu întreprinderea în cauză sau în temeiul unei prevederi din actul constitutiv sau din statutul acesteia;
(d) o întreprindere care este acționar sau asociat al unei alte întreprinderi și care controlează singură, în baza unui acord cu alți acționari sau asociați ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acționarilor sau ale asociaților întreprinderii respective.
(2) întreprinderile care întrețin, prin intermediul uneia sau a mai multor întreprinderi, oricare din relațiile la care se face referire mai sus, sunt considerate întreprinderi unice.
(3) în sensul Regulamentului (UE) nr. 2023/2831 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, noțiunea de întreprindere unică stabilește cuantumul ajutorului de minimis de care poate beneficia aplicantul, pe o perioadă de trei ani.

Pot beneficia de ajutor financiar nerambursabil societățile (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii) care îndeplinesc la data completării formularului de înscriere, pe lângă criteriile specificate la art. 2.1 alin. (8), respectiv art. 3, alin. (7) și următoarele criterii de eligibilitate:
a) sunt considerate întreprinderi autonome, legate(asociate), partenere;
b) au capital social integral privat;
c) sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, au sediul social/punct de lucru și își desfășoară activitatea pe teritoriul României;
d) codul CAEN Rev. 3 pentru care solicită finanțare este eligibil în cadrul Programului și autorizat până la momentul plății, conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în Registrul Comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice, cu modificările și completările ulterioare. Solicitarea finanțării se face pe un singur cod CAEN;
e) nu au datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru, la momentul verificării administrative și de eligibilitate; Solicitanții care au datorii eșalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
f) (1) Nu au depășit plafonul de minimis de 300.000,00 Euro pe durata ultimilor 3 ani pentru o întreprindere unică, așa cum este aceasta definită de Regulamentul (UE) nr. 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023, privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis.(Anexa 7)
(2) Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit și indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene.
(3) Perioada de 3 ani care trebuie luată în considerare ar trebui evaluată în mod continuu. Pentru fiecare nou ajutor de minimis acordat, trebuie luată în considerare valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate în ultimii 3 ani.
(4) În cazul în care, prin acordarea unor noi ajutoare de minimis, s-ar depăși plafonul maxim menționat la lit. f) alin. (1) după caz, respectivul ajutor nou nu beneficiază de dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 2023/2831 al Comisiei din 15 decembrie 2023.
(5) În cazul fuziunilor sau al achiziţiilor, pentru a se stabili dacă orice nou ajutor de minimis acordat întreprinderii noi sau întreprinderii care achiziţionează depăşeşte plafonul prevăzut la alineatul (1), se iau în considerare toate ajutoarele de minimis anterioare acordate oricăreia dintre întreprinderile care fuzionează. Ajutoarele de minimis acordate legal înainte de fuziune sau achiziţie rămân legale.
(6) În cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea, și anume, în principiu, întreprinderii care preia activitățile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. în cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporțional pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi la data la care separarea produce efecte.
(7) Ajutorul de minimis acordat prin prezenta măsură poate fi cumulat cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2023/2832 al Comisiei, în limita plafonului maxim cumulat de 1.050.000 euro.
(8) Ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 2023/2832 pot fi cumulate cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu Regulamentele (UE) nr. 1408/2013 și (UE) nr. 717/2014 ale Comisiei în limita plafonului relevant prevăzut la articolul 3 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 2023/2832.
(9) Ajutoarele de minimis nu se cumulează cu ajutoarele de stat acordate pentru aceleași costuri eligibile sau cu ajutoarele de stat acordate pentru aceeași măsură de finanțare prin capital de risc dacă un astfel de cumul ar depăși intensitatea sau valoarea maximă relevantă a ajutorului stabilită pentru condițiile specifice ale fiecărui caz de un regulament sau de o decizie de exceptare pe categorii adoptată de Comisie.
(10) Ajutoarele de minimis care nu se acordă pentru sau nu sunt legate de costuri eligibile specifice pot fi cumulate cu alte ajutoare de stat acordate în temeiul unui regulament de exceptare pe categorii sau al unei decizii adoptate de Comisie.
g) nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității;
h) nu au fost subiectul unei decizii emise de către Comisia Europeană / AIMMT / alt furnizor de ajutor de stat/ Consiliul Concurenței, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată și creanța integral recuperată, cu dobânzile și penalitățile aferente;
i) asigură o cofinanțare în procent de minimum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancțiunea neacordării AFN;
j) creează cel puțin două locuri de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a contractului de acordare a AFN (Anexa 4) și menține locurile de muncă ocupate cel puțin 24 luni de la momentul plății ajutorului financiar
k) Asociații/acționarii, persoane fizice din grupul-țintă eligibil absolvente ale modulului 1 de cursuri antreprenoriale, respectiv modulului 3, NU au calitatea de asociat/acționar majoritar într – o altă întreprindere, înființată conform Legii 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011, aprobată cu modificări prin Legea nr. 301/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(4) Prin prezentul program se acordă ajutoare întreprinderilor din toate sectoarele, cu excepția:
a) ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse pescărești și de acvacultură;
ajutoarelor acordate întreprinderilor care desfășoară activități de prelucrare și comercializare a produselor pescărești și de acvacultură, în cazul în care cuantumul ajutoarelor este stabilit pe baza prețului sau a cantității de produse achiziționate sau introduse pe piață;
b) ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole;
c) ajutoarelor acordate întreprinderilor care desfășoară activități de prelucrare și comercializare a produselor agricole, în unul din următoarele cazuri:
d) atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza prețului sau a cantității de produse de acest tip achiziționate de la producători primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective;
e) atunci când ajutoarele sunt condiționate de transferarea lor parțială sau integrală către producătorii primari;
f) ajutoarelor destinate activităților legate de export către țări terțe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantitățile exportate, ajutoarelor destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
g) ajutoarelor condiționate de utilizarea preferențială a bunurilor și serviciilor naționale față de bunurile și serviciile importate.
h) ajutoare pentru producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope;
i) ajutoare pentru producție sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, activități de leasing.

În cazul în care o întreprindere își desfășoară activitatea atât într-unul din sectoarele menționate la alineatul (1) literele (a), (b), (c) sau (d), cât și într-unul sau mai multe din celelalte sectoare incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament sau desfășoară alte activități incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament, prezentul regulament se aplică ajutoarelor acordate pentru aceste din urmă sectoare sau activități, cu condiția ca statul membru în cauză să se asigure, prin mijloace corespunzătoare, precum separarea activităților sau distincția între conturi, că activitățile desfășurate în sectoarele excluse din domeniul de aplicare al prezentului regulament nu beneficiază de ajutoare de minimis acordate în conformitate cu prezentul regulament.
Întreprinderile nu pot beneficia de ajutor de minimis în cadrul programului în situația în care există legături de rudenie, inclusiv soț-soție, până la gradul II inclusiv și afini până la gradul II inclusiv, între structurile acționariatului beneficiarului și furnizorii acestuia sau atunci când ofertantul câștigător deține pachetul majoritar de acțiuni în două firme participante pentru același tip de achiziție în cadrul achizițiilor realizate de solicitanții privați ai fondurilor nerambursabile. Aplicantul va depune o declarație în acest sens, conform legislației în vigoare privind conflictul de interese. În calitatea lor de administratori ai schemelor de antreprenoriat, nici beneficiarul, nici partenerii acestora din proiect nu pot încheia contracte de prestări servicii, furnizare de bunuri sau execuție de lucrări cu beneficiarii ajutorului de minimis în cadrul aceluiași proiect. Această prevedere se aplică şi angajaților Beneficiarului/Partenerului. În grupul țintă nu se vor putea înscrie soți, soții, rude sau afini până la gradul II inclusiv ai angajaților/administratorilor/reprezentanților legali/acționarilor administratorului schemei de antreprenoriat. Această regulă se aplică inclusiv soților, soțiilor, rudelor sau afinilor până la gradul II inclusiv ai angajaților AMPEO/OIPEO.
Nu sunt eligibili beneficiarii și/sau acționarii/asociații/administratorii societăților care au comis/comit nereguli de ordin financiar sau acte de corupție stabilite prin hotărâri judecătorești definitive.


TIPURILE AJUTORULUI FINANCIAR

(1) Modulul 1 și Modulul 3 – Cursuri pregătire antreprenorială
(1) MEDAT va acorda către furnizorii de formare contravaloarea cursurilor, în sumă de 24,81 lei/oră pentru fiecare absolvent, compusă din 19,81 lei/oră aferenți formării și 5 lei/oră subvenție, conform prevederilor ORDONANȚEI nr. 29 din 8 august 2024 privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii “START UP NATION – ROMÂNIA” ediția 2024, finanțat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.
(2) Plata contravalorii cursurilor de formare va fi acordată forfetar și este condiționată de eliberarea certificatului de absolvire competențe antreprenoriale cu o durată de minumim 40 de ore, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
(3) Furnizorii de formare profesională nu vor percepe costuri, taxe sau alte comisioane de la persoanele fizice care reprezintă grupul țintă în cadrul programului.
(4) Reprezentanții MEDAT/AIMMT/MIPE/OI au dreptul să verifice, online sau la locația desfășurării cursurilor, condițiile de desfășurare a cursurilor.

(2) Modulul 2 și Modulul 4 – Ajutor de minimis
(1) Prin Program se finanțează formularele de înscriere la finanțare (Anexa 3), în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:
– Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 250.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente formularului de înscriere;
Contribuție proprie – minim 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente formularului de înscriere;
(2) Obiectul finanțării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:
a) Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înțeleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1, 2.2. și 2.3.6 din H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu excepția celor specificate de prezenta procedură de implementare.
b) În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare.
c) Achiziția de sisteme, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare; Exemple de echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, stații de încărcare electrice, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, stații sortare – reciclare deșeuri, etc. Energie din surse regenerabile sau „energie regenerabilă” înseamnă Energie din surse regenerabile nefosile, respectiv energie eoliană, solară (solară termică și solară fotovoltaică) și geotermală, energie ambientală, energia valurilor, energie hidroelectrică, biomasă, gaz de depozit, gaz provenit din instalațiile de epurare a apelor uzate și biogaz;
d) Cheltuielile pentru înființarea întreprinderii în valoare eligibilă maximă de 1000 lei. Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a AFN (Anexa 4).
e) Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
f) Salariile, utilitățile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de producție; Pentru aplicanții, care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maximum 80.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării formularului de înscriere la finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 2 locuri de muncă;
g) Site de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfășurării activității, semnătură electronică, echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete. Cheltuiala cu semnătura electronică este eligibilă și înainte de semnarea acordului de finanțare.
h) Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului Program și pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 10.000 lei; Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a AFN. Furnizorii de servicii de consultanță eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizații furnizoare de consultanță care au dreptul legal de a desfășura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanță în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfășurată una dintre activitățile incluse în cod CAEN Rev. 3 diviziunea 70. Societățile care furnizează servicii de consultanță în cadrul Programului Start –up Nation nu pot avea calitatea de furnizori pentru alte cheltuieli eligibile în cadrul proiectului, sub sancțiunea nedecontării tuturor cheltuielilor aferente respectivului furnizor.
i) Două plăcuțe informative obligatorii, sub sancțiunea neacordării AFN, în valoare de minim 10 lei, dar nu mai mult de 500 de lei din valoarea cheltuielilor eligibile, care vor fi plasate astfel:
– una în interiorul spațiului de la locația de implementare a proiectului (indoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru vizitatori (recepție, secretariat, loc de așteptare etc);
– una în exteriorul spațiului de la locația de implementare a proiectului (outdoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru clienți, pe lângă spațiul unde se desfășoară activitatea (fațada stradală, intrare în clădire etc).
j) Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
k) i) Mijloace de transport, autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart- uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcațiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările și completările ulterioare.
ii) Pentru activitățile de rent-a-car, școli de șoferi și pilotaj și transporturi cu taxi-uri nu sunt limitate valoarea maximă/autoturism și numărul de autoturisme achiziționate.
iii) Cu excepția activităților prevăzute la alin. (2), autoturismele sunt eligibile pentru toate activitățile din cadrul Programului în valoare eligibilă de maximum 50.000 lei și maximum 1 autoturism / beneficiar.
l) Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA conform Codului Fiscal.
(3) În sensul prezentei măsuri se consideră că:
– valoarea decontată este alcătuită din valoarea totală fără TVA și TVA nedeductibil. În cazul în care beneficiarul devine plătitor de TVA sau furnizorul este neplătitor de TVA, valoarea decontată este valoarea totală fără TVA, respectiv TVA devine neeligibil;
– beneficiarii au voie să schimbe la decont caracteristicile echipamentelor/utilajelor cu caracteristici mai performante, dar cu păstrarea denumirii și cel puțin a operațiilor pe care le efectua echipamentul inițial.
– beneficiarul poate schimba locația implementării proiectului numai cu notificarea AIMMT.(Anexa 8);
(4) Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede NU se finanțează.
(5) Nu se finanțează cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism, inclusiv on-line, servicii personale de tipul: servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat, servicii ale agențiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială și psihologică, site- uri de matrimoniale.
(6) Activele corporale achiziționate în cadrul Programului sunt considerate cheltuieli eligibile dacă individual fac parte din categoria mijloacelor fixe, cu excepția cheltuielilor cu semnătura electronica, cu înființarea întreprinderii, cu tableta și plăcuțele informative.
(7) Fiecare cheltuială efectuată trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților/ subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN, autorizat cel târziu la momentul plății, pentru care se solicită finanțare, așa cum sunt detaliate activitățile codului CAEN în “Clasificarea activităților din economia națională – CAEN Rev. 3”, cu excepția sumei forfetare și a cheltuielilor eligibile obligatorii.
(8) Activitatea economică a societăților nou-înființate de beneficiari în cadrul programului trebuie să fie autorizată conform CAEN Rev. 3.
(9) Cheltuielile privind avizele sau alte taxe (cu excepția TVA nedeductibil, timbru verde, accize energie electrică și taxele și onorariile aferente înregistrării societății la Registrul Comerțului), ambalarea, transportul, punerea în funcțiune, montarea, manopera și instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor/ utilajelor, nu sunt eligibile.
(10) Activele achiziționate trebuie să fie noi, iar pentru toate activele achiziționate pe Program nu se aplică amortizarea accelerată prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. În cazul activelor achiziționate, ajutorul financiar va fi acordat numai dacă acestea există la locul implementării proiectului și după caz, sunt puse în funcțiune, cu respectarea reglementărilor tehnice aplicabile. În caz contrar, ajutorul financiar nu se acordă.
(11) Nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziționate în sistem de leasing, second-hand și cele care au constituit obiectul unei subvenționări/finanțări nerambursabile din alte surse.
(12) Solicitanții (întreprinderi) pot beneficia de finanțarea nerambursabilă obținută în cadrul Programului Start-up Nation o singură dată pe perioada 2017-2027.
(13) Beneficiarii sunt obligați să asigure în favoarea Agențiilor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT), activele corporale achiziționate prin Program împotriva tuturor riscurilor, pe toata perioada de valabilitate a contractului de acordare AFN și să cesioneze toate drepturile pe care le vor dobândi în temeiul asigurării către AIMMT. Această asigurare poate fi făcută și anual, cu obligativitatea trimiterii către AIMMT, a unei copii după aceasta la momentul reînnoirii. În situația unui credit punte, asigurarea activelor corporale poate fi cesionată, cu acordul AIMMT, în favoarea instituției partenere până la rambursarea acestuia.
(14) Aplicarea prevederilor referitoare la achiziții:
a) Solicitanţii care au semnat contractul de acordare AFN au obligativitatea de a achiziţiona bunurile şi serviciile eligibile în condiţii de piaţă, cu respectarea principiilor prevăzute în legislația în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, respectiv să întocmească un dosar de achiziţie care să cuprindă: minim trei cereri de ofertă și dovada transmiterii acestora, ofertele primite, un proces verbal semnat de reprezentantul legal al întreprinderii prin care să fie justificată alegerea ofertei câştigătoare, contractul/contractele cu furnizorul/furnizorii și după caz, documentul din care să rezulte autorizarea activității furnizorului. Sunt exceptate de la obligativitatea dosarului de achiziție cheltuielile cu o valoare mai mică de 1000 lei cu TVA, pentru acestea fiind suficientă o singură ofertă.
Acest dosar va fi prezentat după încheierea contractului de acordare AFN, la momentul depunerii cererii de rambursare, împreună cu declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul nu se află în cazurile prevăzute la art 4.3 alin.(3) din Procedură.
(15) O întreprindere nu poate avea în cadrul sesiunii 2024 a programului calitatea de beneficiar de ajutor financiar nerambursabil și cea de furnizor pentru alte întreprinderi beneficiare de ajutor financiar nerambursabil, respectiv pentru elemente de cost (bunuri/servicii) achiziționate și decontate în cadrul Programului.
(16) O întreprindere poate avea în cadrul sesiunii 2024 a programului calitatea de furnizor de formare profesională și cea de furnizor pentru alte întreprinderi beneficiare de ajutor financiar nerambursabil, respectiv pentru elemente de cost (bunuri/servicii) achiziționate și decontate în cadrul Programului.

Pentru a beneficia de CONSULTANȚĂ GRATUITĂ completați formularul de mai jos!

    START-UP NATION
    START-UP NATION

    CONSULTANȚĂ SPECIALIZATĂ

    Pentru a beneficia de CONSULTANȚĂ GRATUITĂ completați formularul de mai jos!

      START-UP DIASPORA NEXT GEN | START-UP NATION | START-UP STUDENT | TRADE AND SERVICES | Urban Microenterprises | Urban Microîntreprinderi | WOMAN IN TECH | SCALE-UP | RURAL NON-AGRICULTURAL | MICROGRANTS GRANTED FROM NON – REFUNDABLE EXTERNAL FUNDS | MICROGRANTURI | MICROINDUSTRIALIZATION | NON-AGRICULTURAL RURAL DEVELOPMENT | POIM 1 | POIM 2 | POIM 3 | INNOVATION | I.M.M. INVESTMENTS | I.M.M. FACTOR | IMM PLUS | HORECA GRANTS | GRANTURI PENTRU INVESTIȚII ACORDATE I.M.M.-URILOR | GRANTURI HORECA | GRANTURI ELECTRIC-UP | GRANTURI CAPITAL DE LUCRU | GRANTS FOR WORKING CAPITAL | GRANTS FOR TECHNOLOGICAL UPGRADES | GRANTS FOR PRODUCTIVE INVESTMENTS | GRANTS FOR INVESTMENTS | GARANT CONSTRUCT | ELECTRIC-UP GRANTS | DIGITALIZATION GRANTS | Dezvoltare Rural Non-Agricol | AGRO I.M.M. INVEST | ACCELERAREA DEZVOLTĂRII I.M.M.-URILOR | ACCELERATING THE DEVELOPMENT OF SMEs

      CONSULTANȚĂ START-UP NATION

      Vă oferim servicii de la A la Z pentru accesarea programului START-UP NATION 

      ELABORARE PROIECTE
      •   pentru accesarea Alocatiilor Financiare prin diferite programe;

      •   tehnic de drumuri şi poduri;

      •   tehnic de construcţii civile;

      •   tehnic de gospodărire a apelor;

      •   tehnic de lucrări edilitare;

      •   dosar de achiziţii sau a devizelor necesare pentru Accesarea Fondurilor Nerambursabile prin programele speciale care sunt în derulare.

      CONSULTANȚĂ

      Serviciile noastre de Consultanţă vă oferă şansa de a implementa proiectele dumneavoastră de construcţii, producţie sau servicii cu fonduri proprii sau cu ajutorul Alocaţiilor Financiare Nerambursabile.

      Vă oferim Consultanţa necesară pentru Accesarea Fondurilor Nerambursabile prin programele speciale care sunt în derulare.

      Suntem pregătiţi să vă îndrumăm şi să vă susţinem pentru ca ideile dumneavoastră să devină realitate!

      PROIECTARE

      Domeniul nostru de activitate face referire la servicii de Inginerie şi Consultanţă Tehnică legate de acestea

      Această clasă include:
      Inginerie de proiectare precum şi activităţi de Consultanţă pentru:

      • proiecte care implică inginerie civilă, inginerie hidraulică, inginerie de trafic;

      • proiecte de gospodărire a apelor;

      • geofizice, geologice şi seismice, topografie;

      • activități geodezice și topografice.

      DE CE SĂ NE ALEGEȚI?
      Echipa noastră este tânără şi dinamică, formată din personal bine selectat cu C.V.-uri bogate şi experienţă în domeniul Proiectării, Elaborării şi Consultanţei. Firma noastră este deschisă oricărui gen de colaborare şi este într-un proces continuu de adaptare pentru a răspunde cerinţelor clienţilor noştri.
      PROIECTARE 99%
      ELABORARE PROIECTE 98%
      CONSULTANȚĂ 100%
      0 +
      Proiecte
      0 +
      CLIENȚI MULȚUMIȚI
      0 +
      APLICĂRI
      0 +
      PROIECTĂRI

      Ne asigurăm că fiecare proiect realizat este personalizat  în întregime pentru nevoia clientului.

      Alături de echipa noastră de specialiști încercăm acoperim cât mai multe ariidin domeniul tehnic.

      Înființare dosar de achiziţii Accesarea Fondurilor Nerambursabile prin programele speciale.

      Oferim Consultanță pentru a implementaproiectele dumneavoastră prin Alocarea Fondurilor Nerambursabile.

      FINANȚĂRI GUVERNAMENTALE ȘI EUROPENE
      Abonați-vă pentru a fi la curent cu noutățile despre program.
      START-UP NATION